mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net ve Veritabanı Kullanarak Slayt Hazırlama - Örnek Uygulama
Bu yazımda hazırlamış olduğum slayt uygulamasını anlatacağım ve bu çalışmayı sizlerle paylaşacağım. Asp.net ve veritabanı kullanarak slayt uygulaması hazırlamayı göstermeye çalışacağım. Slayt hazırlamak için daha önce sitemde de yazmış olduğum multiupload yöntemini kullanacağım. Upload ederken hem resim / fotoğrafları upload edeceğiz hem de her bir foroğraf / resim için thumbnail oluşturacağız. Slayt oluştururup slayt hakkında bilgileri ise veritabanında tutacağız. Veritabanında her slayt için bir satır kullanacağız. Slayt içinde yer alan fotoğraf / resim isimlerini bir karakter yardımı ile birleştirip string olarak tek bir alanda tutacağız. Böylece veritabanını en iyi şekilde kullanmış oluyoruz. Slaytları da kullanıcıya sunarken jquery ile lightbox fotoğraf slaytını kullandım. Her slayt fotoğraflarını grup halinde kullanıcya sunabiliyoruz.

Oluşturduğum örnek çalışma 2 adet sayfadan oluşuyor. Bu sayfalardan ilki upload.aspx sayfası. Bu sayfada istediğimiz sayıda fotoğraf / resim ile slayt oluşturabiliyoruz. Diğer sayfa olan galeri.aspx sayfası ile de veritabanında bulunan slaytları oluşturduğumuz thumbnailler ile kullanıcya sunuyoruz. Kullanıcı herhangi bir fotoğrafı / resimi seçtiğinde o slayta ait fotoğrafları / resimleri lightbox ile grup olarak kullanıcıya sunuyoruz.

Daha önce sitede yazmış olduğum multiupload, thumbnail oluşturma yazıları için de güzel bir örnek oldu. Böylece sitemde yazmış olduğum çoğu yazı için örnekleri de sizlere sunmuş oluyorum. Bu bakımdan da güzel bir iş yaptığımı düşünüyorum.

Oldukça faydalı ve güzel bir çalışma oldu. Veritabanını da oldukça etkin biçimde kullanıyoruz. Kendi sitemde bulunan Galerim bölümünü tamamen bu yöntem ile hazırladım. Bu güzel bu faydalı çalışmayı sizlerle paylaşıyorum. Bu çalışmayı daha da gelişrirerek çok daha güzel bir uygulama haline getirebiliriz.

Örnek olarak upload.aspx sayfasını buradan,
galeri.aspx sayfasını da buradan görebilirsiniz.

Projeyi ise dosyalarıyla beraber buradan indirebilirsiniz.

İyi Çalışmalar!
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Jquery ile Aç-Kapa Alan Yapımı Javascript ile Manşet Yapımı Javascript ile Menü Effect Silverlight 2 Visual Essentials (E-book) Javascript ile Klavye Tuşlarının Kontrolü
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
ihsan bulut 23 Ocak Cuma 2009 15:12 #1
çok güzel paylaşım. saolasın
Mehmet Duran 23 Ocak Cuma 2009 23:05 #2
Bencede güzel bir çalışma.
Tolga eren 31 Ocak Cumartesi 2009 22:06 #3
slm dostum calişman harika kodlarını inceledim gercekten güzel bir yaklasim bisey sormak istiyorum sana bu veritabani üzerinde islem yapilabilinirmi yani aynı id üzerinden demek istiyorum ve mesela resimleri tek bir satirda tutuyor veritabaninda o satir icerisindeki bir resim web form üzerinde mesela datalist üzerinden verilen parametreyle silinebilirmi bu konuda fikir verir yada olabilecek birseyse uygulamani bu yönde gelistirebilirsen cok daha gelismis bir uygulama haline gelir tesekkürler
Mehmet Duran 31 Ocak Cumartesi 2009 22:16 #4
Merhaba. Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Soruna gelince de böyle birşey mümkün. Mesela slaytlarda gezinirken öncelikle string alıp, karaktere göre parçalayıp ona göre slaytı sunuyoruz. Silme işlemi içinde gerekli index`i alıp (gösterilen veya aktif resim index`i), işlem yaptığımız dizi içerisinden index`i atıp, string ifademizi yeniden oluşturabiliriz. Biraz karmaşık gelebilir ancak üzerinde uğraşılırsa yapılır.
Tolga eren 31 Ocak Cumartesi 2009 22:52 #5
ah be dostum birde dedigini yapabilsek var ya harika olacak ama :=)
Mehmet Duran 31 Ocak Cumartesi 2009 22:56 #6
Bir ara düşünmüştüm. Hem de her fotoğraf için yorum yapmayı falanda düşünmüştüm. Ancak okulun yoğunluğu nedeniyle bakamadım. Boş zamanlarımda da ancak bu kadar yapabildim. Zaman içinde fırsat buldukça bu uygulamaları ve düşündüğüm uygulamaları yapmaya çalışacağım.
REFİK 06 Şubat Cuma 2009 12:49 #7
Harika
neslihan 03 Mart Salı 2009 09:09 #8
herkese selam...... ya ben çok merak ediyorum internette veri tabanı uygulamaları nasıl hazırlanıyor.... lütfen fikri olan biri açıklar mı? lisede okuyorum son sınıf alanım veri tabanı alanı.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
Mehmet Duran 03 Mart Salı 2009 22:25 #9
Öncelikle böyle bir sistemin eğitimin almak çok iyi. İnternette kullanılan veritabanı yöntemlerinin büyük kısmının çok karmaşık olmadığını herkesin rahatlıkla anlayabileceği sistemler olduğunu düşünüyorum. Eğer kendini geliştirmek istiyorsan bol bol uygulama yapmalısın. Eğitimini aldığın için bu konuda zorluk çekeceğini düşünmüyorum.
Mustafa 23 Haziran Salı 2009 10:54 #10
Çok Güzel örnekler
Gökhan ERTAŞ 25 Temmuz Cumartesi 2009 09:37 #11
Paylaşımınız için sağolun teşekkür ederim
Faik GENÇ 29 Temmuz Çarşamba 2009 02:43 #12
Gerçekten çok güzel çalışmalar.. bu paylaşımların için sana çok teşekkür ediyorum.. ellerine sağlık...
Ramazan ÖZTÜRK 04 Aralık Cuma 2009 21:44 #13
Mehmet bey elinize sağlık çok güzel bir site google aracılığı ile buldum sitenizi çok beğendim. Çok faydalı konular yer alıyor. Bende asp.net öğrenmeye çalışıyorum ve bu konuda çok meraklı bir öğretmenim.Elinize sağlık. Yazılarınızın devamını bekliyoruz.
Selami 10 Aralık Perşembe 2009 11:38 #14
Allah razı olsun, lightbox açıldığında alt kısımda açıklama eklemek istiyorum. Personel bilgileri ile alakalı nasıl yaparım.
Mehmet Duran 10 Aralık Perşembe 2009 13:56 #15
Resimlerde başlık, açıklama gibi özellikler için script kodları ve html kodları değiştirmek lazım. Buradali lightbox örneğinde sanırım bu özellikler yok. Ancak bu özellikleri olan birçok lightbox örneği var. Onları kullanabilirsin veya bu örnekteki scriptlerle oynayarak istediğin tarzda bir lightbox elde edebilirsin.
Mahmut Tankılıç 29 Aralık Salı 2009 02:18 #16
Merhaba elinize sağlık güzel bir sistem olmuş yalnız bunda veritabanını resimleri orjinal ismi değilde rastgele veya sıralı olarak isimleri nasıl değiştirebiliriz dört gözle bekliyorum tşkler
Mehmet Duran 29 Aralık Salı 2009 13:48 #17
Merhaba. Anladığım kadarıyla kullanılan resimlerin adlarını değiştirmek istiyorsun. Bunun için resimleri upload ederken hem dosya isimlerini hem de veritabanına kayıt edilecek olan isimleri değiştirip kendin belirlemelisin. Ancak burada çakışma olmaması için tüm isimlerin farklı olmasına dikkat etmelisin. Bunun için de Tick değerini kullanabilirsin.
Mahmut Tankılıç 29 Aralık Salı 2009 19:04 #18
Sanırım tam manasıyla sorunu açıklayamadım. Dosyaların isimlerinin otomatik olarak değişmesini istiyorum. Yani sunucudaki /img/ klasörüne ve veritabanına ali.jpg olarak değilde 3131432.jpg veya yüklendiği andaki tarihle 291220091903.jpg gibi sistemsel olarak nasıl yapabiliriz.
Mehmet Duran 29 Aralık Salı 2009 22:31 #19
Bir önceki yorumumda tam olarak senin dediğini belirttim. Upload edilme aşamasında resimlerin adını FileUpload nesnelerinden geldiği gibi değil de Tick gibi veya Guid gibi sınıflar yardımıyla söylemiş olduğun tarzda belirleyebilirsin.
süleyman soygüder 30 Aralık Çarşamba 2009 11:49 #20
mehmet hocam bu uygulamada sayfalama özelliği yokmu ?
Mehmet Duran 30 Aralık Çarşamba 2009 22:15 #21
Bu örnekte yok ama sen kendi sayfalama yapabilirsin. Bunun için de sadece çektiğin verilere sayfalama uygulaman yeterli. Hazır data kontrolü üzerinde sayfalama yapabileceğin gibi kendi yöntemlerin ile de sayfalama yapabilirsin.
süleyman soygüder 31 Aralık Perşembe 2009 01:11 #22
hocam gridview ile sayfalama yaptım ama resmin kendisi değilde texti geliyo nerde hata yaptım acaba bana 3x3 sayfalama lazım ?
Mehmet Duran 31 Aralık Perşembe 2009 13:50 #23
Bunun için gridview'ı text değil de o text değerlerine göre resim gelecek şekilde tasarlaman lazım. Bunun için itemtemplate bölümünü biraz kurcalaman gerekir.
ALİM KESKİN 24 Nisan Cumartesi 2010 16:50 #24
MERHABA;Bu Galeri Tam isteğim tarzda fakat bunun Vb.net ile yapılmışı lazım daha da yeniyim yardımlarınızı bekliyorum.
Mehmet Duran 24 Nisan Cumartesi 2010 19:07 #25
Merhaba. Örnek uygulamayı indirerek kodları online çeviricilerde C#'ten VB'e çeviren araçları kullanabilirsin. (Örnek) Bu şekilde uygulamanın VB kodlarını elde edebilirsin.
ALİM KESKİN 24 Nisan Cumartesi 2010 22:56 #26
Teşekkür mehmet abi eyw
Alim KESKİN 07 Mayıs Cuma 2010 18:45 #27
Acaba Bu SLytın YÖnetim Sayfası Mevcutmu acaba ?
Mehmet Duran 07 Mayıs Cuma 2010 19:04 #28
Örnek içinde yazımda linklerini verdiğim slayt oluşturma ve slayt sayfası var. Yönetim sayfası olarak oluşturma sayfasını düşünmüştüm. Slayt gruplarında yer alan fotoğrafları silme, güncelleme ve ekleme için bir sayfa düşünmüş isen bu sayfayı hazırlaman gerekir. Örnekte sadece oluşturma ve oluşturulan slaytları gösterme sayfası mevcut.
ALİM KESKİN 29 Mayıs Cumartesi 2010 23:49 #29
Merhabalar Acaba sziin kedni galeri sayfanızda hangı data nesnesını kullanıyorsunuz Çünkü bende sızınkı gıbı kullanmak istiyorum yani albumun sadece ilk fotosu gozukecek tıklayınca digerleırde gozukcek ? Eğer Repater kullanıyorsanız itemtemplate kodlarını verebılırmısnız ?
Mehmet Duran 30 Mayıs Pazar 2010 01:00 #30
Benzer hatta aynı sayılabilecek örneği yukarıda paylaştım. Yapman gereken galeri sayfasında slayt gruplarında birden fazla resim yerine tek resim göstermek. Yani her slayt gösteriminde img tagı bir kez olacak.
ALİM KESKİN 30 Mayıs Pazar 2010 02:01 #31
o işlemi nasıl yapacaıgımkı. ztn galeri.aspx sayfamın source kısmında verılerı cagırıoyrum fakar eval(resimler) deyince butun resimler geliyor o slayta aıt burdakı neyı degıstrmeme gerıkıyor
Mehmet Duran 31 Mayıs Pazartesi 2010 00:03 #32
Alim öncelikle Türkçe'yi daha düzgün kullanmanı tavsiye ediyorum. Soruna gelince de bunun için her slayttaki resimlerden bir tanesini rastgele alıp bunu img tagı altında sayfaya gömeceksin. Daha sonra da aynı slaytta yer alan diğer resimleri alacaksın ama bu resimleri a tagı ile sayfaya gömeceksin. Ayrıca aynı slaytta yer alan fotoğrafların rel özellikleri aynı olmalı. Bu basit bir string işlemi. Bunu birçok yol ile yapabilirsin. Örneğin; Repeater ile yapmak için repeater'a tek bir fotoğraf bilgisi içeren slayt verilerini alıp bu verilerdeki resimleri img tagı ile sayfaya gömeceksin, ek bir metot ile de her slayt altındaki diğer resimleri sadece a tagı ile beraber sayfaya gömeceksin.
ALİM KESKİN 31 Mayıs Pazartesi 2010 00:31 #33
ACABA BİR ÖRNEK VARMI DEDİĞİNİZ İŞLEMİN ? VARSA YAZARSANIZ ÇOK MAKBULE GEÇER ? TÜRKÇE KONUSUNA GELİNCE BUNDAN SONRA DAHA DİKKATLİ OLURUM.
Mehmet Duran 31 Mayıs Pazartesi 2010 00:48 #34
Mail adresime bu konuyla ilgili mail atarsan boş vaktimde sitemdeki yapıyı atabilirim. İyi çalışmalar.
Tolga Eren 10 Temmuz Cumartesi 2010 16:11 #35
Kardeşim Mehmet eline sağlık. Daha önce de yazmıştım. Örneklerini ve çalışmalarını çok beğeniyorum. Bu örnekle ilgili sormak istediğim birşey var. Resimleri bir masterpage'den türeyen content sayfalarında çalıştıramıyorum. Yani mesela web.master sayfasının içerisindeki contenti dolduran resimler.aspx sayfasında örneği çalıştırmöak istediğimde herhangi bir hata da döndürmüyor ancak örnek çalışmıyor da. Nedeni ne olabilir? Şimdiden teşekkürler.
Mehmet Duran 11 Temmuz Pazar 2010 11:50 #36
Merhaba. Eğer masterpage'e sahip olan sayfada asp.net kontrolü kullanmış isen masterpage ile beraber bu sayfa çalıştırıldığında asp.net kontrollerinin id'leri diğer kontroller ile çakışmaması için başına ek alır. Sanırım sendeki problem bundan kaynaklanıyor. Bu sorunu çözmek için yazdığın scriptlerdeki selector id değerlerini gözden geçirmelisin. Id değerlerinin doğru halini sayfanın kaynağına bakarak görebilirsin.
elif 06 Ekim Çarşamba 2010 13:48 #37
upload olayını etkin nasıl kılıcaz?
Mehmet Duran 07 Ekim Perşembe 2010 11:22 #38
@elif, upload olayını etkin kılacağız derken ne demek istediğini anlamadım. Burada birden fazla dosyayı aynı anda gönderiyoruz. Eğer bu işin performansından bahsediyorsan bu daha çok kullanılan ağın alt yapısına bağlı. Kod ile bir miktar performans artırılsa da ağın alt yapısı hızlı upload için daha önemli.
halime elif 11 Ekim Pazartesi 2010 14:53 #39
yok örnek oluğu için upload'ı çalıştırmaya izin vermedim demişsiniz ya programı çalıştırdığımda upload butonu etkin olmuyor nasıl aktif hale getiricez :)
Mehmet Duran 11 Ekim Pazartesi 2010 15:07 #40
@halime, bu küçük ayrıntıyı yazmadan önce upload sayfasının kod kısmına bakman iyi olurdu. Page_load eventında false olarak atanan butonun enabled özelliğini true yapman yeterli olacaktır.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Bazı yıkılışlar daha parlak kalkınışların teşvikçisidir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009