mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
MySql Workbench
MySql WorkbenchBu yazımda MySql veritabanı yönetim sistemi için geliştirilmiş olan MySql Workbench yönetim aracını tanıtacağım. Şimdiye dek projelerde ağırlıklı olarak Ms Sql ile MySql'i kullandım. Ms Sql için Sql Management Studio yönetim aracını kullanırken MySql için MySql Administrator yönetim aracını kullanmaktaydım. MySql için Workbench arayüzünü kullanmaya başladım ve oldukça da memnun kaldım. Çok fazla kullanamasam da Administrator aracına göre oldukça gelişmiş sayılır. Workbench, Administrator arayüzünü içinde barındırmakla beraber Sql sorgulamalarını yapan arayüz ile diagramlar, modeller kullanarak işlemler yapmayı sağlayan arayüzü birleştirerek toplamda 3 farklı arayüzü bünyesinde barındırmakta. Şu anda Workbench, MySql veritabanı yönetim sistemini yönetmek için ideal bir araç. MySql kullananlara tavsiye ederim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Sql Sorgusu ile Tarihe Göre Veri İstatistikleri (Arşiv Mantığı)
Bu yazımda Sql sorgulaması ile veritabanında tutulan veriler hakkında tarihsel olarak istatistiksel bilgileri nasıl elde edebileceğimizi göstermeye çalışacağım. Silverlight kullanarak sitemde İstatistikler bölümü hazırladım ve bir takım istatistikleri burada paylaşıyorum. Ayrıca Arşiv bölümünü de aynı mantık ile hazırladım. Daha önce buradaki yazımda aynı işlemi programatik olarak yapan bir örnek hazırlamış ve paylaşmıştım. Ancak orada bu yazımdakinin aksine birçok kez veritabanı bağlantısı olmakta. Burada ise tek veritabanı sorgusu ile veriler elde edilmekte. Bu şekilde bu örneğe ihtiyaç duyanların ve Sql sorgulamaları ile örnek arayanların işine yarayacağını düşünüyorum.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Microsoft Yaz Okulu İlk Haftanın Ardından
Microsoft Yaz Okulu İlk Haftanın ArdındanGeçtiğimiz Pazartesi günü başlayan Microsoft Yaz Okulu Ankara ayağının ilk haftasını geride bıraktık. İlk iki gün boyunca Mesut Aladağ bizlere Windows Server 2008 hakkında bilgiler verdi. Bir serverı en baştan nasıl kurduğumuzu, domaine nasıl kattığımızı, IIS yönetimini, dosyaları yani siteyi nasıl yayınlayacağımızı öğrendik. Tüm bunları da öğrenme esnasında uygulayarak görmüş olduk. Haftanın son üç günü ise Selçuk Uzun bizlere Sql Server 2008 hakkında detaylı bilgiler verdi. Sql Server 2008 kurulumu, gelen yenilikler, Sql hakkında bilgiler edindik. Yine bu konuda da eğitim yanında öğrendiklerimizi uyguladık. Oldukça faydalı bir haftayı geride bırakmış olduk.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 25 Temmuz Cumartesi 2009 4 13279 5,0
Asp.net ve Veritabanı ile Ziyaretçi Sayacı Yapımı
Bu yazımda ziyaretçi sayacını nasıl yapabilceğimizden bahsedeceğim ve hazırladığım örneği sizlerle paylaşacağım. Daha önce bu konuda birçok arkadaş soru sormuştu. Ayrıca yaptığım bir uygulamada böyle birşey istendi. Bu yüzden bir örnek hazırladım. İlgilenenler ve kendi istatistiklerini tutmak isteyenler için güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Hazırladığım örnekte online, günlük, aylık, yıllık ve toplam ziyaretçi sayısını elde ediyoruz. Ancak örneği uyarlayarak saat, dakika, saniye veya belirli periyotlardaki ziyaretçi sayılarını elde edebiliriz. şimdilik sadece günlük, aylık, yıllık ve toplam ziyaretçi sayılarını tutan bir örnek hazırladım. Daha gelişmişini ilgilenenlere bırakalım ve uygulamayı nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 14 Temmuz Salı 2009 44 48275 4,7
Veritabanında 'Son Yorumlananlar' Sorgulaması
Bu yazımda veritabanını üzerinde tuttuğumuz verilerde kullanabileceğimiz sorgulamalardan olan ve biraz karmaşık olan "Son Yorumlananlar" sorgulamasından bahsedeceğim. Bu konuya değinme nedenim ise kendi bloğumda da daha önce bu konuyla ilgili sorun yaşamam ve bu sorunu geçenlerde sitemi güncellerken çözmemdir. Sitemde yer alan son yorumlanan yazılar kısmında yazılar yorumlanma sırasına göre çıkmıyordu. Ayrıca tablolar arası ilişkide de where in komutu kullanıyordum. Bunun yerine join komutu kullandım ve bu komutun where in komutuna göre çok hızlı çalıştığını gördüm. Şu anda bloğumda yer alan son yorumlanan yazılar bölümü doğru biçimde çalışmaktadır. Şimdi bu sorgulamayı nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » İnner Join ile Tabloları Bağlama
Veritabanı uygulamaları ile ilgili paylaşımlarıma devam ediyorum. Şimdi de inner join ile 2 tablo arasında ilişki kurma üzerine bir örnek verdim. Bu örnekte; ürünler ve kategoriler var ve biz inner join ilişkisi ile hangi ürünün hangi kategoride olduğunu belirleyeceğiz.

Kodlarımıza ve veritabanımıza bakacak olursak:
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 25 Ağustos Pazartesi 2008 6 66929 3,4
Şans bir uğraşının eseridir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009