mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Microsoft Ajax ile Script Kodlama Yapmak (Webmethod ve pageLoad)
Bu yazımda Microsoft Ajax teknolojisine hafif bir giriş yaparak Microsoft Ajax teknolojisinde yapabileceğimiz Javascript kodlamasından ve bu işlemlerde webmethod çağırma işlemini nasıl yapacağımıza bakacağız. Bundan önce daha çok Jquery ile Ajax işlemlerini yapıyor idik. Şimdi de aynı kodlama biçimini Microsoft Ajax teknolojisinde nasıl kullanacağımız konusuna giriş yapacağız. Ancak UpdatePanel gibi kontrolü nasıl kullandığımıza girmeyeceğim. Updatepanel kullanımı ile Microsoft Ajax işlemi oldukça kolay biçimde yapılabiliyor. Bu yazımda Jquery ile yaptığımız işlemlere yakın işlemlere bakacağız ve bazı kolaylıklardan bahsedeceğim. Şimdi bunlara kısaca göz atalım.

Öncelikle Microsoft Ajax teknolojisinde Jquery'de olduğu gibi $(document.ready){...}; eventı ile aynı işi gören pageLoad fonksiyonundan bahsedeceğim. Ancak Microsoft Ajax teknolojisini kullanabilmemiz için sayfamıza bir adet ScriptManager eklememiz gerekiyor. Ekledikten sonra aşağıdaki gibi bir kodlama ile sayfa yüklediğinde çalışacak olan kodları belirleyebiliyoruz.

    <script type="text/javascript">
      function pageLoad()
      {
        //sayfa yüklenince çalışacak kodlarımız
 
      }
    </script>
    ...
    <form id="form1" runat="server">
      <asp:ScriptManager ID="SM1" EnablePartialRendering="true" 
        EnablePageMethods="true" runat="server" />
    </form>

Bunun dışında Microsoft Ajax işlemlerinde server tarafında bulunan webmethod'a istekte bulunmayı da aşağıdaki gibi bir kodlama ile yapabiliyoruz. Böylece Microsoft Ajax işlemlerinde kolaylıkla webmethod'ları kullanabileceğiz.

    <script type="text/javascript">
      function pageLoad()
      {
        //pagemetot çağırmak
        PageMethods.metot(sonuc);
      }
 
      //çağırdığımız webmethodun sonucunu değerlendirecek olan fonksiyonumuz
      function sonuc(msg)
      {
        alert(msg);
      }
    </script>
    -------------------------------------------------------------------
    /*webmethodumuz*/
    [System.Web.Services.WebMethod]
    public static string metot()
    {
      return "Bu kullanımı da yaptık. ;)";
    }

Ayrıca son olarak script tarafında herhangi bir html elementi seçmek için (Jquery'deki $(element_id) işleminin aynısını) aşağıdaki gibi bir kodlama yapabiliyoruz.

    <script type="text/javascript">
      function sonuc(msg)
      {
        //elementi seçmek ve içeriğini değiştirmek
        $get("sonuc").innerHTML=msg;
      }
    </script>

Görüldüğü gibi Microsoft Ajax işlemlerinde de Jquery'de olduğu script kodlamalar yapabiliyor ve uygulamalar geliştirebiliyoruz. Bu yazımda Microsoft Ajax'a kısa bir giriş yapmış olduk. Bundan sonra bu yazımın konusu ile ilgili birkaç yazı daha hazırlamayı düşünüyorum.

Hazırlamış olduğum örneği buradan görebilir ve buradan da indirebilirsiniz.

İyi Çalışmalar.

Kaynak : Encosia
Mehmet Duran 01 Nisan Çarşamba 2009 8 15946 3,0
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Jquery ile Yatay Accordion Uygulaması Web Service ile Ajax İşlemleri Javascript ile Mouse Pozisyonunu Bulma Oracle E-Book (3 Adet) Asus PDA P565
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
CAN KARA 02 Nisan Perşembe 2009 01:26 #1
üstad senin sitende ki gibi yroumları alıp daha sonra onaylandıktan sonra gösteriyorsun.Bunu nasıl yaptığın hakkında bilgi verirsen sevinirim kolay gele
Mehmet Duran 02 Nisan Perşembe 2009 08:25 #2
Merhaba. Böyle birşey için veritabanında yorumları tuttuğumuz tabloda bir alan belirleyip bu alanın değerine göre yorumları onaylı veya onaysız kabul ediyorum. Onaylamak için o değeri onay değeri yapıyorum. Veritabanında tuttuğumuz onay değeri sayı olabilir, access`te olan evet/hayır olabilir. Tamamen isteiğimize kalmış bir durum.
CAN KARA 02 Nisan Perşembe 2009 18:30 #3
üstad benim sıkıntımda tam bu noktada başlıyor o yorumun id sini nasıl elde edipte dediğin kolona o değeri atıyorsun kolay gele
Mehmet Duran 02 Nisan Perşembe 2009 20:44 #4
Bunun için data kontrollerini kullanabilirsin. (gridview, repeater, datalist) Bunları kullanarak yorumları alıp istediğn yorum üzerinde işlem yapabilirsin. Yorum onayını da aynı şekilde yapabilirsin.
Uğur 28 Nisan Çarşamba 2010 11:58 #5
çok pratik bir makale teşekkürler. ama bir sorunum var. webmethod un altından sayfamdaki diğer void lere ulaşmak istiyorum. ulaşmak için static olmalı diyor. static olursa da sayfamdaki kontrollere ulaşamıyorum. nasıl bir yöntem izlenmeli?
Mehmet Duran 28 Nisan Çarşamba 2010 21:22 #6
Merhaba. Ajax işlemleri için server tarafta parametresiz veya parametreli işlem yapılır ve client tarafa sonuç gönderilir. Sonucu alıp script tarafta değerlendirmek lazım. Buradaki yöntemde yapı bu şekilde ve belirttiğin gibi kontrollere erişim yok. Kontrole bağlı kalmadan işlemlerini yapıp, client tarafta script ile istediğin kontrollere değer atayabilirsin.
CAN KAYA 18 Mayıs Salı 2010 16:42 #7
bu web methodlar render oldugunda fiddlerdan takip edildiginde dosya.aspx/pagemethod arıyor buluyor cevabı dönüyor işlem tamam. ancak bu web metholdarın hepsini global bir web serviste yada external baska bir dosyada cok güzel olurdu. ? Yazılıyor mu acaba bir bilginiz var mı
Mehmet Duran 18 Mayıs Salı 2010 23:50 #8
Merhaba. Bu konuda daha önce yazılarım olmuştu. Asp.net ile Ajax işlemlerini gerçekleştirme yöntemlerinden biri bu. Diğeri ise senin de bahsettiğin web service'ler ile gerçekleştiriliyor. Buradaki yazımda bu konuyu inceleyebilirsin. Yine sitemde mevcut olan bir diğer yöntem ise Generic Handler ile Ajax işlemlerini sağlama. Asp.net MVC'de ise bu işlemler çok daha anlaşılır ve olay. Controller bölümünde tanımlanan işlemler tüm Ajax işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Yani MVC'de sırf Ajax işlemleri için Controller tanımlayabilirsin veya herhangi bir Controller'ı kullanabilirsin.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Hizmet amaçlı işler başarıya, kar amaçlı olanlar ise başarısızlığa yöneliktir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009