mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Oracle 10g'de Kullanıcı Oluşturma ve Yetkilendirme
Oracle 10g'de Kullanıcı Oluşturma ve YetkilendirmeBu yazımda Oracle 10g'de kullanıcı oluşturmayı ve yetkilendirmeyi göreceğiz. Okulda almış olduğum veritabanı uygulamaları dersinde görmüş olduğumuz Oracle hakkında faydalı gördüğüm bu bilgileri ilgilenenler için paylaşıyorum. Bunlardan ilki de Oracle 10g'de kullanıcı oluşturma ve yetkilendirme hakkında. Oracle kullanmaya başladıktan sonra kullanıcı oluşturma ve yetkilendirmenin önemli bir nokta olduğunu kavrıyoruz. Bunun için de bu olayı bilmemiz gerekiyor. Oracle 10g'de kullanıcı oluşturmak ve yetkilendirmek için aşağıdaki adımları izlemeli ve gerçekleştirmeliyiz.

Öncelikle Oracle kurduğumuzda Oracle yönetimi için kurulan Enterprise Manager ile tüm işlemleri kod yazmadan basitçe web arayüzü ile gerçekleştirebiliyoruz. Kullanıcı oluşturma ve yetkilendirme için ise; Oracle Enterprise Manager'a giriş yapmalıyız. Giriş yaptıktan sonra Administrator sekmesini açmalıyız. Daha sonra User & Privileges bölümünden Users sekmesini seçmeliyiz. Bu adımları yaptıktan sonra ekranımızda Oracle'da tanımlanmış olan tüm kullanıcıları görebiliriz. Burada View, Edit ve Delete butonları ile seçtiğimiz kullanıcı üzerinde işlemler yapabiliyoruz veya Create butonu ile yeni kullanıcı oluşturabiliyoruz.

Tanımlı bir kullanıcının yetkilerini değiştirebilmek için kullanıcıyı seçerek, Roles bölümünden kullanıcıya istediğimiz yetkiyi verebiliriz. Bu görev için komut satırından Oracle'a bağlandıktan sonra şu şekilde bir sorgu yazabiliriz: "Grant yetki_adi to username". Burada görüldüğü gibi istediğimiz kullanıcıya istediğimizi yetkiyi verebiliriz. Öncelikle en çok kullanılan ve ihtiyaç duyulan yetkilerden ilki resource. Bu yetkiye sahip kullanıcı veritabanı üzerinde create, insert, update, delete gibi ana komutları çalıştırma yetkisine sahip olur. Diğer bir yetki de dba yetkisi. Bu yetkiye sahip kullanıcı veritabanı üzerinde istediği işlemi gerçekleştirebilir. Bu yetki veritabanı yönetimi için gereken yetkidir.

Kullanıcı oluşturmak veya yetkilendirmek Oracle Enterprise Manager ile oldukça basit. Yukarıda vermiş olduğum adımları izleyerek istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca bunun dışında komut satırından yazdığımız komutlar ile bu işlemleri yapabiliriz. Örnek verecek olursak;

Create user username identified by password; // kullanıcı oluşturma komutu.
Örnek : create user mehmet identified by mehmet;

Grant create session to username; // kullanıcının veritabanına bağlanması için gereken session.
Örnek : grant create session to mehmet; // böylece bu kullanıcı ile veritabanına bağlanabiliriz.

Grant dba to username; // kullanıcıya dba yetkisi verme komutu.
Örnek : grant dba to mehmet; // kullanıcıya dba yetkisi verildi. Kullanıcı tüm işlemleri yapabilir.

Grant resource to username; // kullanıcıya resource yetkisi verme komutu.
Örnek : grant resource to mehmet; // kullanıcıya resource yetkisi verildi. Kullanıcı ana işlemleri yapabilir.

Görüldüğü gibi kullanıcı oluşturma ve yetkilendirme için yazacağımız komutlar bunlar. Enterprise Manager bu komutları arayüzü sayesinde kullanıcıya kod yazdırmadan yaptırıyor. Ancak komut yazarak yapmak istiyorsak; yazacağımız komutlar yukarıdaki gibi olmalı. Örnekte dba ve resource yetkilerinden bahsettim. Bunların dışında Oracle içinde tanımlanmış birçok yetki var. Ayrıca kendimizde yetkiler tanımlayabiliyoruz.

Oracle hakkında paylaşımlarım bu şekilde devam edecek. Faydalı gördüğüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

İyi Çalışmalar!
Mehmet Duran 22 Aralık Pazartesi 2008 1 25202 0,0
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı Kutlarım Yeni Bir Final Dönemi jQuery Ajax ile Arama Merkezi (Uygulamam) Oracle Data Provider for .Net (E-Book) Cropper ile Ekran Görüntülerini Alma
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
sinan özkan 22 Aralık Pazartesi 2008 19:36 #1
emegine saglık mehmet cok isimize yarıyacak bizde bunu arıyorduk
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Büyük işler gibi, büyük düşüncelerinde davula ihtiyaçları yoktur.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009