jQuery Eklenti (Plugin) ve jQuery Özel Metot Hazırlama
Bu yazımda jQuery ile nasıl eklenti hazırlanacağını ve nasıl özel metot oluşturulacağını göstermeye çalışacağım. Daha önce
burada eklenti hazırlama ile ilgili bir yazı yazmıştım. Ancak gün geçtikçe jQuery'nin yaygınlaşması ve neredeyse her yerde kullanılması hem eklenti hazırlamayı hem de özel metotlar yazmayı zorunlu kıldı. Ayrıca yapacağımız her türlü uygulamayı eklenti olarak ya da tekrar kullanılabilir olarak yazmak kod tekrarını ve zaman kaybını önleyecektir. Bunun için bundan sonra eklenti yazıp kullanmak benim tercihim olacaktır. Şimdi jQuery için eklenti yazmak ve özel metot oluşturmak için neler yapmamız gerektiğine bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
09 Ekim Cuma 2009
14
30194
5,0
jQuery Takvim Eklentim (Datetimepicker Uygulamam)
Bu yazımda daha önce javascript ile hazırladığım takvim uygulamasını jQuery ile entegre edip eklenti olarak hazırladım. Daha önce
buradaki yazımda javascript ile hazırladığım takvimi (datetimepicker) tanıtan bir yazı yazmıştım. Oradaki script kodları tekrar gözden geçirip uyarlayarak jQuery ile takvim eklentisini hazırladım. Şu anda hazırladığım eklenti her uygulamada rahatlıkla kullanılabilir. Ancak tek eksik yönü tarih formatını el ile belirlemek. Ancak bu eksiği tamamlayıp tam bir uygulama haline getirmeyi düşünüyorum. Hazır format fonksiyonları olsa da format işini takvimde olduğu gibi kendim hazırlamak istiyorum. Bunu da en kısa sürede yapacağım. Şimdi eklentimize ve nasıl kullanacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
29 Eylül Salı 2009
10
26855
4,4
jQuery ile Modal Hazırlama (Eklenti ile)
Bu yazımda jQuery eklentisi olarak hazırladığım Modal uygulamasını sizlerle paylaşacağım. Birçok sitede birçok amaç için modal ile hazırlanmış uygulamalar kullanılmakta. Oldukça sık kullanılan bu uygulamayı jQuery eklentisi olarak hazırladım. Bu uygulama için CSS bilgimizin oldukça iyi olması gerekir. Özellikle tarayıcılarda sorun olmaması için tüm ayrıntıları dikkate almalıyız. CSS bilgimize göre jQuery ile html'i bütünleştirerek uygulamamızı geliştireceğiz. Şimdi eklenti olarak hazırladığım uygulamanın kodlarına ve nasıl kullanıldığına bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
27 Eylül Pazar 2009
19
26251
5,0
jQuery ile Dinamik Alanlar Oluşturma (Scroll Olmadan ve Yatay)
Bu yazımda jQuery ile sabit uzunlukta bir alan içinde sağa-sola hareket eden ve scroll içermeyen bir alan oluşturmayı anlatmaya çalışacağım. Birçok yerde kullanıldığını özellikle jQuery uygulamalarında kullanıldığını görebiliriz. Daha önce bu örneğin nasıl olacağı konusunda örnek isteyenler de olmuştu. Bunun için bu şekilde bir örnek hazırladım ve sizlerle paylaşıyorum. Böyle bir uygulamanın nasıl yapılacağını göstermek için basit bir örnek hazırladım. Ancak mantığını kavrayanlar her türlü şekile bu uygulamayı sokabilir ve istedikleri uygulamayı geliştirebilirler. Şimdi yapmamız gerekenlere sırayla bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
25 Eylül Cuma 2009
12
28948
4,1
jQuery ile 'Yukarı Çık' Uygulaması
Bu yazımda jQuery ile 'Yukarı Çık' uygulamasını yani sayfada scroll bir miktar aşağı kaymış ise sayfayı tekrardan en üste animasyonla nasıl getireceğimizi göstermeye çalışacağım. Kodlarını vereceğim örnekte sayfayı sadece en üste animasyonla taşırken, kodlarda yapacağımız ufak değişiklikler ile scroll'u herhangi bir kontrol mesafesine de taşıyabiliriz. Bunu kullanacaklara bırakalım. Bu uygulamayı kendi bloğuma da entegre ettim. Bloğumda belli bir alanı geçince sağ alt köşede uyarı beliriyor. Bu uyarıya tıklayınca da sayfa yukarı animasyonla taşınıyor. Şimdi uygulamaya ve jQuery kodlarına bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
06 Eylül Pazar 2009
12
34470
4,6
Asp.net ve Jquery Ajax ile Dizindeki Dosya ve Klasörleri Listeleme
Bu yazımda Jquery Ajax kullanarak dizindeki dosya ve klasörleri listelemeyi göstermeye çalışacağım. Yönetim panelinde sitemde yer alan dosyaların içeriklerini değiştirebilmek için bu uygulamayı hazırladım. Ancak paylaşacağım örnekte sadece dosya ve klasörleri listeleyeceğiz. Listeleme işlemini de tree olarak yapacağız ve gösterimde klasör ile dosya ikonları kullanarak birbirlerinden ayırt edeceğiz. Ayrıca sınırsız şekilde dizindeki dosyaları listeleyip görünteleyebileceğiz. Yani iç içe klasör sayısında herhangi bir sınır yok. Bu uygulamayı nerelerde kullanabiliriz. Bu şekilde menü hazırlayabiliriz veya yönetim panelinde kolaylık olması için dosyaların dizinleri elde edip link verebiliriz veya benim yaptığım gibi dosyaları seçip içeriğini düzenleyebiliriz. Listelemeden sonra yapılacak olan işlemleri size bırakalım ve kodlarımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
12 Temmuz Pazar 2009
15
27585
4,7