mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
C Sharp ile Nesneler Üzerinde JSON Dönüşümleri
Bu yazımda C# ile nesneleri JSON formatına dönüştürme ve JSON formatından tekrar nesne haline çevirme işlemini nasıl yapabileceğimizi ve bu çevirme işlemlerini nerelerde kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. JSON formatı tıpkı XML formatı gibi verileri düzenli şekilde ifade etmeyi sağlayan bir format. Script ve Ajax işlemlerinde oldukça fazla kullanılan bir veri formatı. XML formatına göre daha performanslı olan bir yapı. Bu yapıyı C# ile de kullanabiliyoruz. Elimizde olan tüm nesneleri JSON formatına dönüştürebiliyor veya JSON formatında olan bir veriyi nesne haline çevirip kullanabiliyoruz. Şimdi bu dönüşümleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net Ajax İşlemlerinde ResponseFormat Belirtimi
Bu yazımda Ajax işlemlerinde ResponseFormat belirtiminden bahsedeceğim. Bu belirtim Ajax işlemlerinde performans, kullanışlılık, kolay kullanım gibi kriterler için önemli. ResponseFormat belirtimini hem Webforms projeleri için hem de MVC projeleri için nasıl yapabileceğimizi göstermeye çalışacağım. ResponseFormat özelliği Ajax işlemlerinde dönen sonucun hangi türde olduğunu belirtir ve XML veya JSON olabilir. Eğer sonuç JSON tipinde olursa sonuç JSON biçimine dönüştürülerek elde edilir. XML tipinde olur ise de XML yapısına dönüştürülerek elde edilir. Şimdi bu yöntemlerin nasıl kullanılacağını ve ne zaman kullanılacaklarını irdeleyelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Javascript (Ajax) ile Elde Edilen Datetime Türündeki Veriyi İşleme
Bu yazımda Ajax işlemlerinde elde edilen Datetime (C#) türündeki bir veriyi Javascript tarafında nasıl işleyeceğimizi göstermeye çalışacağım. Ajax işlemlerinde nesneler üzerinden işlem yapabiliyoruz. Bu işlemlerde verileri json veya xml formatta elde ediyoruz. Elde ettiğimiz veri türü string, int, vb. gibi genel türde değilse çeşitli dönüştürme işlemleri yapmamız gerekebilir. Bu veri türlerinden biri de Datetime veri türüdür. Linq to Sql vb. gibi bir araç kullanıyorsak veya kendi nesnelerimiz ile çalışıyorsak ve bu nesneler Datetime türünde değişken içeriyorsa Ajax işlemlerinde bu verileri kullanabilmek için basit bir çevirme işlemi yapmamız yeterli oluyor. Bu çevirme işlemini ve örneği yazıının devamında bulabilirsiniz.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
jQuery Ajax İşlemlerinde Parametre Olarak Nesne Taşıma
Bu yazımda jQuery Ajax işlemlerinde script tarafından sunucuya taşıdığımız verileri nesne veya nesne dizisi olarak nasıl aktarabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Ajax işlemlerinde kullanmak için geç kaldığım bir yöntem diyebilirim. Şimdiye dek tüm verileri string veya integer türü olarak teker teker sunucuya aktarıyordum. Şimdiki anlattığım yöntem ile verileri istediğimiz nesne türünde server ve client arasında taşıyabileceğiz. Bu yöntemde hem sunucu tarafında hem de kullanıcı tarafında kullanılan nesnelerin yani hem C# nesnelerinin hem de script nesnelerin uyumlu olması gerekiyor. Ajax işlemlerini etkin bir biçimde kullanmak istiyorsak bu yöntemin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyük esneklik ve kolaylık sağlıyor. Şimdi bu işlemi nasıl yapacağımıza bakalım ve hazırladığım örneği inceleyelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » jQuery Ajax ile Dropdown Etkileşimleri (Eklenti ile)
Bu yazımda jQuery Ajax işlemlerinde Dropdown elementleri arasında etkileşim sağlayan eklentimi paylaşacağım. Son dönemde bu konuda oldukça soru oldu. Bu sorulara ve isteklere cevap verebilmek adına kullandığım eklentiyi paylaşacağım. Bu eklenti ile bir dropdown elementini kontrol ediyoruz. Kontrol edilen dropdown üzerinde bir seçim yapıldığında Ajax ile seçilen değere göre ilişkili veriler alınıp, diğer bir dropdown elementine aktarılıyor. Bunun en çok kullanıldığı durum ise şehirlere ait ilçelerin alınmasıdır. Şimdi eklentiyi nasıl kullanacağımıza ve örneğimize göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de ActionResult Türleri
Bu yazımda MVC'de yer alan Action metotların dönderebilecekleri ActionResult türlerinin neler olduğunu sizlerle paylaşacağım. MVC ile ilgilenenlere bu türlerin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle Asp.net'teki bazı şeyleri MVC ile yapmak istediğimizde bu ActionResult türleri oldukça faydalı olacaktır. Controller bölümünde yazdığımız ve sistemdeki tüm işlemleri kontrol ettiğimiz Action metotların dönderecekleri bu türlere sırayla bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 22 Ağustos Cumartesi 2009 0 31194 5,0
Ne edersen kendine, edersin kendi kendine.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009