mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net MVC ile İlgili Birkaç Bilgi
Bu yazımda uzun süredir değinemedim MVC hakkında birkaç faydalı bilgiyi paylaşacağım. Aslında bloğumda MVC üzerine yazı yazamasam da MVC ile ilgili oldukça önemli çalışmalar yapmaktayım. Bu çalışmalar sonucu edindiğim birçok bilgi var. Bu yazımda bu bilgilerden birkaçına değinmeye çalışacağım. Bunlardan ilki MVC projelerinde Controller bölümünde tanımlı olmayan bir Action'a istek yapıldığında bu istekleri yakalama işlemini nasıl yapacağımızı göstermeye çalışacağım. Diğeri de kod bölümünde html linkler oluştururken oluşturulacak link adreslerinin tanımlanan Route'lara göre nasıl olacağı. Şimdi bu işlemleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 09 Temmuz Cuma 2010 4 32225 4,1
C# ile Extension Metot Yazma ve Kullanma (Lambda Expression Dahil)
Bu yazımda C Sharp ile Extension metot tanımlamayı ve bu metotları kullanmayı göstermeye çalışacağım. Extension metotlar kullandığımız programlama dilinde tanımlı olan tipler ile beraber kullanılan ve oldukça kolaylık, esneklik sağlayan metotlardır. C Sharp ile kodlama yapan herkesin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle generic class kullanılan uygulamalarda, Linq to Sql, NHibernate kullanılan uygulamalarda ve dizi işlemlerinin bol olduğu uygulamalarda oldukça kullanışlı ve kolaylık sağlıyor. Bu sebeple bu tür metotları nasıl yazacağımızı ve nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net ExpressionBuilder ile Kontrollerde Server Tagları Kullanma
Bu yazımda ExpressionBuilder nesnesi ile server kontrollerinde server taglarını nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Bu türlü bir kullanıma statik metinleri direk olarak kullanmak yerine belirli bir kaynaktan çekerken ihtiyaç duyabiliriz. Örnek verecek olursak; statik metinleri arayüz ile değişebilir bir biçimde yapıyorsak bu metinleri kullanırken bu yöntemi kullanabiliriz. Aynı şekilde çoklu dil desteği olan projelerde bu kullanıma ihtiyaç duyabiliriz. Aslında bu türlü bir kullanım olmadan, kodlama tarafında kontrollere erişip, değerleri atayabiliriz. Ancak daha etkin bir kodlama yapmak için bu türlü bir kullanım yapmakta fayda var. Şimdi bu kullanımı nasıl yapacağımıza göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net ile Resim Üzerine Çoklu Yazı Yazma (Generic Handler ile de Gösterme)
Bu yazımda C# kullanarak resim, fotoğraf üstüne çoklu metin yazdırmayı göstermeye çalışacağım. Aslında daha önce burada yazdığım yazımdaki metodu geliştirerek resim, fotoğraf üzerine çoklu veriyi düzenli bir biçimde yazdırabiliyoruz. Geçen hafta yaptığım çalışma sonucunda bloğumda da aynı yöntem ile istatiksel verileri resim üzerinde gösteriyorum. Aynı resmi kullanarak hazırladığım örneği ve kodları sizlerle de paylaşmak istiyorum. Bu metodu geliştirerek çok daha kapsamlı çok daha esnek bir resim üzerine yazı yazma editörü hazırlayabiliriz. Bunu da fırsat bulduğumda jQuery ve Ajax kullanarak hazırlamayı düşünüyorum. Şimdi hazırladığım örneğe ve kodlarına bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » jQuery Eklenti (Plugin) ve jQuery Özel Metot Hazırlama
Bu yazımda jQuery ile nasıl eklenti hazırlanacağını ve nasıl özel metot oluşturulacağını göstermeye çalışacağım. Daha önce burada eklenti hazırlama ile ilgili bir yazı yazmıştım. Ancak gün geçtikçe jQuery'nin yaygınlaşması ve neredeyse her yerde kullanılması hem eklenti hazırlamayı hem de özel metotlar yazmayı zorunlu kıldı. Ayrıca yapacağımız her türlü uygulamayı eklenti olarak ya da tekrar kullanılabilir olarak yazmak kod tekrarını ve zaman kaybını önleyecektir. Bunun için bundan sonra eklenti yazıp kullanmak benim tercihim olacaktır. Şimdi jQuery için eklenti yazmak ve özel metot oluşturmak için neler yapmamız gerektiğine bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de Özel ActionResult Oluşturma
Bu yazımda MVC'de özel bir ActionResult tanımlamayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. ActionResult'lar Action metotların dönderebileceği sonuçlardır ve MVC ile oluşturduğumuz projede tüm işlemleri gerçekleştiren bölüm Action bölümüdür. Bu yüzden MVC ile uğraşırken en çok zaman vereceğimiz bölüm Action metotlar olabilir. Bu bölümü kolaylaştırmak ve esneklik kazandırmak için özel olarak ActionResult türleri tanımlayabilir ve kullanabiliriz. Buradaki yazımda MVC ile gelen standart sonuç türlerini belirtmiştim. Şimdi ise ihtiyaçlarımıza göre özel olarak sonuç türü oluşturup kullanmaya bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009