mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
jQuery Ajax İşlemlerinde Parametre Olarak Nesne Taşıma
Bu yazımda jQuery Ajax işlemlerinde script tarafından sunucuya taşıdığımız verileri nesne veya nesne dizisi olarak nasıl aktarabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Ajax işlemlerinde kullanmak için geç kaldığım bir yöntem diyebilirim. Şimdiye dek tüm verileri string veya integer türü olarak teker teker sunucuya aktarıyordum. Şimdiki anlattığım yöntem ile verileri istediğimiz nesne türünde server ve client arasında taşıyabileceğiz. Bu yöntemde hem sunucu tarafında hem de kullanıcı tarafında kullanılan nesnelerin yani hem C# nesnelerinin hem de script nesnelerin uyumlu olması gerekiyor. Ajax işlemlerini etkin bir biçimde kullanmak istiyorsak bu yöntemin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyük esneklik ve kolaylık sağlıyor. Şimdi bu işlemi nasıl yapacağımıza bakalım ve hazırladığım örneği inceleyelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net ExpressionBuilder ile Kontrollerde Server Tagları Kullanma
Bu yazımda ExpressionBuilder nesnesi ile server kontrollerinde server taglarını nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Bu türlü bir kullanıma statik metinleri direk olarak kullanmak yerine belirli bir kaynaktan çekerken ihtiyaç duyabiliriz. Örnek verecek olursak; statik metinleri arayüz ile değişebilir bir biçimde yapıyorsak bu metinleri kullanırken bu yöntemi kullanabiliriz. Aynı şekilde çoklu dil desteği olan projelerde bu kullanıma ihtiyaç duyabiliriz. Aslında bu türlü bir kullanım olmadan, kodlama tarafında kontrollere erişip, değerleri atayabiliriz. Ancak daha etkin bir kodlama yapmak için bu türlü bir kullanım yapmakta fayda var. Şimdi bu kullanımı nasıl yapacağımıza göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de Kullanıcı Kontrolü (User Control) Kullanımı
Bu yazımda MVC ile kullanıcı kontrollerini (user control) hem MVC'nin kendi metodu ile hem de Ajax ile kullanmayı göstermeye çalışacağım. MVC ile Html sınıfının altında gelen RenderPartial metodu ile user controlleri çalıştırıp ekrana çıktısını getirebiliyoruz. Bu şekilde sayfalarımızdaki bölümleri user control ile oluşturabilir ve esneklik sağlayabiliriz. Ancak MVC'de bu şekilde bir kullanım için kullanacağımız user controlün System.Web.Mvc.ViewUserControl sınıfından türemesi gerekli. Bu kullanım dışında en kullanışlı yöntemlerden biri de User controlleri Ajax ile beraber kullanmak. Bu şekilde de herhangi bir user controlü Server.Execute metodu ile çalıştırıp, çıktısını string olarak elde edeceğiz. Bunun sonucunda da Ajax ile etkileşimli oldukça güzel birçok uygulama geliştirebiliriz. Şimdi bu kullanımlara göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Microsoft Yaz Okulu İlk Haftanın Ardından
Microsoft Yaz Okulu İlk Haftanın ArdındanGeçtiğimiz Pazartesi günü başlayan Microsoft Yaz Okulu Ankara ayağının ilk haftasını geride bıraktık. İlk iki gün boyunca Mesut Aladağ bizlere Windows Server 2008 hakkında bilgiler verdi. Bir serverı en baştan nasıl kurduğumuzu, domaine nasıl kattığımızı, IIS yönetimini, dosyaları yani siteyi nasıl yayınlayacağımızı öğrendik. Tüm bunları da öğrenme esnasında uygulayarak görmüş olduk. Haftanın son üç günü ise Selçuk Uzun bizlere Sql Server 2008 hakkında detaylı bilgiler verdi. Sql Server 2008 kurulumu, gelen yenilikler, Sql hakkında bilgiler edindik. Yine bu konuda da eğitim yanında öğrendiklerimizi uyguladık. Oldukça faydalı bir haftayı geride bırakmış olduk.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 25 Temmuz Cumartesi 2009 4 12949 5,0
Host Değişimi
Son zamanlarda çok fazla problem yaşanması nedeniyle bloğumun sunucusunu değiştirdim. Daha önce birçok kez problem yaşanmış ve düzeltileceğini düşünerek host firması ile devam etmiştim. Ancak problemlerin sürekli yaşanması ile host değişikliğine gittim. Hem maddi hem manevi olarak sonuçları olması nedeniyle istenmeyen bir durum. Ancak problem olması ve hosting firmasından yanıt alamamam sebebiyle ani olarak bu kararı aldım. Ayrıca bu kararı almamda daha önceki problemlerin yaşanması ve bloğumun her bakımdan değerlerinin azalması da etkili oldu. Yaşanan sıkıntılar hemen her bakımdan etkisini gösteriyordu. Tüm bu sebeplerden dolayı bloğumu yeni hosta taşıdım. Umarım bundan sonra sorun yaşanmaz ve sizlerle beraber bloğumu hayatta tutabilirim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 18 Mayıs Pazartesi 2009 2 11284 4,0
Artık Sitemde Ajax Kullanabiliyorum
Artık Sitemde Ajax KullanabiliyorumBugün itibariyle hostumun destek vermesiyle beraber sitemde ajax işlemlerini kullanabileceğim. Bir süredir sitemi barındıran hostta yapılan çalışmalar sona erdi ve artık hostum Asp.net 3.5 desteği ile beraber jquery ve ajax işlemleri için uygun hale geldi. Böylece sitemi ajax uygulamaları ile zenginleştirebileceğim. İlk adım olarakta sitemde yazılara yorum ekleme olayını ajax ile gerçekleştirmek oldu. Bundan sonra yazılarıma yorum eklerken ajax ile yorum ekleyebileceksiniz. Böylece sayfanın tekrar tekrar yüklenmesini engelleyerek zaman ve performans kaybını bir miktar önlemiş durumdayım. Ayrıca kendi geliştirdiğim ajax uygulamalarını kendi hostumda sizlerler sunma şansım oldu. Kısa sürede tüm çalışmalarımı kendi hostumda toplayarak sizlere sunacağım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 22 Aralık Pazartesi 2008 2 13635 3,4
Şans bir uğraşının eseridir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009