mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Visual Studio'da Class Diagramı Oluşturma
Bu yazımda Visual Studio'da hazırlamış olduğumuz class'ların diagramlarını oluşturmayı göreceğiz. Oluşturacağımız diagramları UML class diagramı olarak raporlarımızda kullanabilir veya kodlarımızın tanıtımında kullanabiliriz. Ayrıca Visual Studio diagramları istediğimiz formatta resim olarak kaydetmemizi de sağlıyor. geçtiğimiz dönemde hazırlamış olduğum projelerde bu türlü kullanıma ihtiyaç duymam ve Visual Studio'nun sağladığı bu kolaylığı ve faydayı sizlerle paylaşmak istedim. Yazılım ile ilgilinen herkes özellikle visual studio kullanıyorsa bu özelliği mutlaka kullanacaktır.

Visual Studio'da Class Diagramı OluşturmaÖncelikle hazırlamış olduğumuz class dosyası üzerinde sağa tıklayarak "View Class Diagram" diyoruz ve projemizde diagram dosyası oluşarak (.cd uzantılı dosya) kod dosyası içinde yazılmış olan class'ların diagramını bizlere sunuyor. Diagram oluşturma işlemini tek bir kod dosyası üzerinde yapabileceğimiz gibi App_Code klasörü için de aynı işlemi yapabiliyor ve tüm class'ların diagramlarını oluşturabiliyoruz.

Ayrıca bu diagram üzerinde işlemler yaparak class'lar üzerinde değişimler, eklemeler ve silmeler yapabilmekteyiz. Bu da class'larımızı kod yazmadan görsel olarak araçlar yardımı ile oluşturmamızı sağlıyor. Görsel olarak yaptığımız işlemler kodlara yansıyor ve kodlar otomatik olarak Visual Studio tarafından oluşturuluyor. Yani hem koddan diagrama hem de diagram koda dönüşümü sağlıyor. Bu bakımdan oldukça kolaylık sağlıyor.

Visual Studio'da Class Diagramı OluşturmaDiagram oluşturulduktan sonra oluşan görünüm ise yandaki gibi. İlk başta class adı ve onun altında class içinde yer alan metotlar, özellikler yer almakta. Ayrıca yer alan metotların public veya private olup olmadığını simgelerle belirtmektedir. Overload olan yani aynı isimli ancak farklı parametreleri olan metotları da göstermektedir. Bu bakımdan bu görsel diagramı birçok alanda kullanabiliriz. Raporlarımızda bu diagrama yer verebiliriz. UML diagramı olarak kullanabiliriz. Kodlarımızı anlatmak ve tanıtmak için bu yöntemi tercih edebiliriz.

Visual Studio'da Class Diagramı OluşturmaOluşturduğumuz diagramı resim olarak kaydedebiliyoruz. Visual Studio'nun sağlamış olduğu bu fayda da oldukça güzel bir hizmet. Çizilen diagramı farklı uzantıda resim olarak kaydedebiliyoruz.

Tüm bu işlemleri hazırladığımız projenin raporlamasını yaparken, tanıtımını veya anlatımını yapacak isek kullanabiliriz. Kendi projelerimde bu yöntemi kullandım.

Bu özelliği hem Visual Studio 2005'te hem de Visual Studio 2008'de kullanabilmekteyiz.

Bu faydalı kullanımı sizlerle paylaşmamı sağlayan ve farkında olmamı sağlayan ardaşlarım Aycan ve Alper'e de teşekkürlerimi bir borç bilirim.

İyi Çalışmalar.
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Oracle Data Provider for .Net (E-Book) Citroen C3 Picasso Sahibiyiz Yeni İstatistik Servisi Cli.gs Türkiye'de Hosting Artık daha.net! Jquery ve Ajax ile Hazırladığım Takvim
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Alper 20 Mayıs Çarşamba 2009 02:01 #1
Eline sağlık Mehmet güzel bir yazı olmuş. Ne demek, ben teşekkür ederim:P
ImmorTaLGoD 06 Eylül Pazar 2009 21:40 #2
Eline sağlık güzel paylaşım.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Hata yapmayan bir insan genellikle hiçbirşey yapmıyordur.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009