mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp ile Veritabanına Bağlanırken Cursor Type ve Lock Type
Bu yazımda internet programlama dersinde asp ile veritabanı bağlantısı gerçekleştirirken kullandığımız recordset üzerinde kullandığımız 1,3 gibi rakamların (cursortype, locktype) ne amlam ifade ettiğini anlatmaya çalışacağım. Hocamızın isteiği üzerine bu konuyu araştırdım ve bulduğum sonuçları sizlerle paylaşıyorum.

Örnek kullanım şöyle :

Set rs = Server.CreateObject("ADODB.Recordset")
rs.Open SQL ifadesi, veritabanı nesnesi, CursorType, LockType



Recordset metodu ile bir veritabanını okuyacak imleç tipini (CursorType) dört şekilde ayarlayabilirsiniz.(parantez içerisindeki rakamlar, bu tanımlar yerine kullanılabilecek sabit sayıları göstermektedir).

adOpenForwardOnly (0) : Bu imlecimizle, veritabanındaki kayıtlar arasında sadece ileri doğru ilerleyebiliriz. Geri, yani yukarı gitme imkanımız yoktur. Ayrıca yeni kayıt ekleyemeyiz ve eğer biz açtıktan sonra, o anda başkaları tarafından değiştirilen veriler varsa, veritabanını yeniden kapatıp açana kadar göremeyiz. Varsayılan olup en hızlıdır.
adOpenKeyset (1) : Bu metodumuzla, başkaları tarafından değiştirilen kayıtları görebiliriz. İmlecimiz yukarı ve aşağı ilerleyebilir.
adOpenDynamic (2) : Bu imleç tipi, adından da anlaşılabileceği gibi dinamik özelliklere sahiptir. Yukarı ve aşağıya ilerleyebilir, yeni kayıt ekleyebilir ve değiştirebilir. Eğer biz açtıktan sonra, o anda başkaları tarafından değiştirilen veriler varsa, veritabanını yeniden kapatıp açmadan anında görebiliriz.
adOpenStatic (3) : Durağan anlamına gelir. ForwardOnly'e ek olarak, yukarı doğru ilerleyebilir ve yeni kayıtlar ekleyebiliriz. Eğer biz açtıktan sonra, o anda başkaları tarafından değiştirilen veriler varsa, veritabanını yeniden kapatıp açana kadar göremeyiz.


Recordset metodu ile bir veritabanının kilit tipini (LockType) dört şekilde ayarlayabilirsiniz.

adLockReadOnly (1) : Kayıtların güncelleştirilmesini önler. Ziyaretçimiz veritabanımızdan sadece okuma yapacaksa bu kilit türünü kullanabiliriz.
adLockPessimistic (2) : Bu metodumuz da, eğer bir veritabanı üzerinde işlem yapıyorsak bu işlemler bitene kadar diğer işlem yapabilecek kişileri engellemek için RecordSet'e kilit koyar.
adLockOptimistic (3) : Veritabanımıza ek kayıt yapacaksak, mevcut kaydı değiştirecek veya sileceksek bu metodu kullanmamız gerekir.
adLockBatchOptimistic (4) : Veritabanımızda büyük yığınlar halinde kayıt, güncelleme ve silme işlemi yapacaksak metodu kullanmamız gerekir.

İyi Çalışmalar!
Mehmet Duran 07 Kasım Cuma 2008 1 15211 5,0
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Bilişim Günleri Ardından Bloğuma Erişim Sıkıntısı Jquery ve Ajax ile Hazırladığım Datetimepicker Uygulaması Jquery E-book Learning Asp.net 3.5 (E-Book)
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
DiziFilmYeri 09 Mart Salı 2010 04:19 #1
Çok güzel bir siteniz var elinize sağlık ben de 1,2,3 ler ne işe yarıyor diyordum. =) sayenizde öğrenmiş oldum teşekkür ederim
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Bazı yıkılışlar daha parlak kalkınışların teşvikçisidir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009