mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net MVC Projesini Yayınlama (Publish Etmek)
Bu yazımda MVC projelerini nasıl yayınlayacağımızdan bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi bloğumu MVC sürüme geçirdim. Ancak hostumda IIS 6.0 ve Windows Server 2003 var. MVC ise yeni bir teknoloji. Yayınlanmasının üzerinden fazla süre geçmedi. Hostumda projemi çalıştırmam MVC bileşenlerine yani dll'lerine bağlı. Eğer MVC bileşeni hostta yüklü ise sorunsuzca çalışmakta. Ancak bu bileşen yüklü değilse gereken bileşen dosyalarını projemize eklemeliyiz. Ayrıca MVC projesini hostta atıp çalıştırmak için ise Asp.net'te olduğu gibi projeyi publish ederek sunucuya atabiliyoruz. Şimdi neler yapmamız gerektiğine daha detaylı bakalım.

MVC projesini oluşturduğumuzda proje dosyaları içinde bin klasörü altında proje adına ait bir dll oluşmakta ve projemizin çalışması için bu dll dosyasını kesinlikle olması gerekiyor. Ayrıca MVC projesini çalıştıracağımız bilgisayarda MVC bileşeni yüklü değilse gerekli Dll dosyalarını da bin klasörüne eklemeliyiz.

Asp.net MVC Projesini Yayınlama (Publish Etmek)Projeyi çalışır hale getirmek için projeyi Publish etme yöntemini kullanabiliriz. Bunun için yanda görüldüğü gibi Solution Explorer sekmesini açıp, projenin adı üzerinde sağa tıklayıp Publish seçeneğini seçmeliyiz. Bu seçim sonrası ekranımıza bir onay penceresi geliyor. Bu pencere ile projenin publish edileceği yeri belirtiyoruz ayrıca publish edilecek dosyalar hakkında bazı ayarlar yapabiliyoruz. Bu pencerede publish edilecek yeri seçip, Publish tuşuna basarak işlemimizi gerçekleştirebiliriz.

Ancak publish edilen MVC projesini çalıştıracak bilgisayarda MVC bileşeni yüklü değilse bunun için gerekli bileşenleri projemize eklemeliyiz. Bu bileşenler: System.Web.Mvc, System.Web.Routing, System.Web.Services ve System.Web.Extensions. Bu bileşenleri publish edeceğimiz projenin bin dosyasına eklemeliyiz. Eğer Publish işlemi esnasında ototmatik olarak bu bileşenlerin projeye eklenmesini istiyorsak aşağıdaki adımları izlemeliyiz.

Asp.net MVC Projesini Yayınlama (Publish Etmek)Resimde görüldüğü gibi ilk olarak Solution Explorer sekmesinde Proejemizin altında bulunan References sekemsini açıp oradaki 4 adet Dll dosyasını seçmeli ve ardından Properties sekmesine geçerek bu Dll dosyalarının Copy Local özelliğini True olarak değiştirmeliyiz. Daha sonra ise projemizi publish edebiliriz. Publish ettikten sonra bin klasörü altında Dll dosyalarının eklendiğini görebiliriz.

Bu şekilde Publish ettiğimiz MVC proje dosyalarını çalıştıracağımız bilgisayara veya hosta atarak çalıştırabiliriz. Bu şekilde MVC projesini Publish etme ve çalıştırma işlemini görmüş oluyoruz. Umarım ilgilenenlere faydası olur.

İyi Çalışmalar.
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Dövme Portalı : Tattoocu.com - Site Tanıtımı Asp.net MVC'de ActionResult Türleri Asp.net MVC Cheat Sheets Bloğumda Kullandığım SiteMap Sınıfı Neler Yapıyorum, Yapacağım?
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Salih Gedik 10 Temmuz Cuma 2009 20:49 #1
.net ten anlamam ama sunucuyla görüşmek daha mantıklı değilmidir?
Mehmet Duran 10 Temmuz Cuma 2009 21:01 #2
Sunucu sahipleri her zaman her isteneni yapmıyor maalesef. Aslında burada yaptığımız sadece gerekli dll`leri projeye eklemek. Sunucuda yapılması gereken dll'lerin genel dll listesine eklenmesi. Sadece bunu yapmak yeterli ama dediğim gibi sunucuda her zaman dediğimiz yaptıramıyoruz. Yazımda belirttiğim şekilde sorunumuzu çözebiliriz.
Salih Gedik 10 Temmuz Cuma 2009 22:35 #3
Doğrudur hocam nediyim. Ext`e baktın mı?
Mehmet Duran 10 Temmuz Cuma 2009 22:37 #4
Henüz fırsatım olmadı. Ama kesinlikle inceleyeceğim.
Salih Gedik 10 Temmuz Cuma 2009 22:43 #5
Kesinlikle seni çekecektir. Biraz çok fonksiyon var. Dökümantasyonlarda herşey var ama kavramak biraz zor sürüyor. ingilizce sorunun yoksa şuradaki screencastleri incelemelisin :http://tdg-i.com/
Mehmet Duran 10 Temmuz Cuma 2009 22:48 #6
Birkaç örneği inceledim. Kodlamalara baktım. Daha önce de dediğim gibi script kütüphanlerinin hepsi benzer. Baktığım örneklerde extjs`de Jquery'e benziyor. Fırsat bulduğumda daha detaylı incelerim.
Salih 11 Temmuz Cumartesi 2009 00:21 #7
Kanımca Ext jQuery`den daha iyidir. Hem teknik hemde UI. zaten Commercial lisansı $14 bin e kadar çıkıyor :D
Mustafa Kır 15 Ocak Cuma 2010 10:20 #8
windows 2003 server, üzerindede framework 3,5 yüklü iken burada bahsettiklerini yapmamıza karşın örnek projre çalışmıyor ise nerede hata yapıyor olabiliriz.
Mehmet Duran 15 Ocak Cuma 2010 14:59 #9
Aynı şekilde benim hostumda da Server 2003 ve .Net 3.5 var. Bloğum MVC ile hazırlandı ve aynen bu şekilde yayınladım, çalışıyor. Çalışmama nedenini öğrenmek için verdiği hatayı incelemek lazım. Ne hatası veriyor? Hatanın sebebini araştırırsan çözümü bulabilirsin.
Mustafa Kır 16 Ocak Cumartesi 2010 11:49 #10
aldığım hata, 404 sayfa bulunamıyor hatası oluyor, ilk sayfa açılıyor (yani default.aspx) diğer bütün dosyaların adreslerinde bu hatayı yineliyor
Mehmet Duran 16 Ocak Cumartesi 2010 12:13 #11
Bu hata MVC hatası değil. IIS 6.0'da Url Rewrite ayarlarının olmamasından kaynaklanıyor. Benim hostta da ayar yok. Çalışması gereken ayarları host yetkilileri ile görüşmüştüm ancak hosta yük bineceği için kabul etmediler. Bunun için çözüm olarak url'de aspx uzantısı kullandım. Eğer url rewrite ayarlarını yaparsanız sorun çözülür yoksa benim gibi url'de aspx uzantısını ekleyebilirsiniz.
Kadr 08 Nisan Perşembe 2010 00:08 #12
aspx olarak çözüm bulduğunu yazmışsın acaba bunu biraz açabilirmisin. Hostinge bile mail attım mvc den haberi bile yok insanların.Yardımınızı bekliyorum
Mehmet Duran 08 Nisan Perşembe 2010 00:49 #13
Merhaba. Bu konuda ben de öyle düşünüyorum. Maalesef para için bu işi yapanların dünyadan haberi yok. Benim hostingim ise önerdiğim çözümü fazla kaynak tükettiği için reddetti ve ben de şu anda kullandığım gibi Url yapısında Controller'ı simgeleyen ifadenin sonuna ".aspx" uzantısı ekledim. Bu uzantıyı Url'de sadece Controller simgesinin sonuna değil istenilen her yere eklersek sorunsuz çalışmakta. Global.asax içerisinde tanımlanan Url yapısında istediğin yere bu uzantıyı ekleyebilirsin. (Ancak linkleri oluştururken MVC metotları değil de manuel link vereceksen bu yapıya dikkat etmelisin.)
Kadir 08 Nisan Perşembe 2010 09:12 #14
Merhaba cevabın için teşekkür ederim akşam deniyeceğim evde ama bugün bir arkadaştan bir şey duydum MVC2 sürümde kendi serveri olduğu halde her türlü ayarı yapma imkanı olduğu halde yayınlıyamamış çok uğraşmı. Bana tavsiyesi ise projemi mvc kullanmadan tekrar yapmam. Ben çok kararsız kaldım ve korktum siz hiç test yaptınızmı ve bana ne önerirsiniz. MVC proje sipaiş takibi gibi bir şey olacak.
Mehmet Duran 08 Nisan Perşembe 2010 23:19 #15
Bu konuda sorunun nedenini bulmak ve bu soruna göre çözüm aramak gerekiyor. Sorunun bilmeden birşey söylemek doğru olmaz. Ben şu anda bloğumu server 2003 üzerinde yayınlıyorum. MVC için gerekli kütüphaneleri projeye eklersek bir sıkıntı olmaz. (belirli birkaç sıkıntı dışında. Örneğin: url rewrite problemi gibi.) Eğer projeyi yapmış isen, bence onun üstüne gidip sorunları bulup yayınlamak daha iyi olacaktır. Yeniden yapma süresini yayınlama işine ayırırsanız çok daha kısa sürede sorunu çözebilirsiniz diye düşünüyorum. Özelikle sunucunun kendi elinizde olması çok daha rahatlatıcı bir durum.
zeki 19 Şubat Cumartesi 2011 15:20 #16
Merhaba mehmet, Mvc 2.0 ile yaptığım bir projeyi publish edit hosta attığımda alttaki gibi bir hata alıyorum Host (.netframework 3.5 iis 6.0 destekli) Directory Listing Denied This Virtual Directory does not allow contents to be listed. nette fazla kaynak olmadıgından problemin kaynağını bulamadım. projeyi (makalenizdeki adımları izleyerek yaptım) hata nerde olabilir çözemedim nereleri kontrol etmem gerekli acaba? saygılar.
Mehmet Duran 08 Nisan Cuma 2011 22:14 #17
@zeki, söylemiş olduğun problem mvc'den önce IIS'den kaynaklanıyor olabilir. Sanırım dizin izinlerini gözden geçirmen gerekir.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Şans bir uğraşının eseridir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009